Sastojci:

500 g očišćene ribe,

100 g kiselih krastavaca,

50 g kapara,

maslinovo ulje,

so, biber,

4 kašike majoneze,

sirće,

lovor,

ruzmarin.

Priprema:

  1. Ribu skuhati u vodi s malo sirćeta, soli, bibera, lovorovog lista i ruzmarina. Ostaviti je da se ohladi pa očistiti i usitniti meso. Krastavce sitno nasjeckati pa pomiješati s mesom ribe i kaparima.
  2. Smjesi dodati majonezu i polako dolijevati ulje. Miješati kako bi se svi sastojci povezali. Staviti je u posudu pa u frižider najmanje dva sata da se ohladi ili, još bolje, tokom noći.
  3. Poslužiti uz prepečeni hljeb.

Savjet: Ovaj je recept najbolje rješenje za slučajeve kada se među ostacima hrane nađe viška pečene ribe. Nećete puno pogriješiti koju god vrstu morske ili slatkovodne ribe koristili. Pripazite samo da ih dobro očistite od kosti. Začini u ovom receptu su samo prijedlog. Začinite je prema ukusu. Ipak, svakoj ribljoj pašteti pomoći će malo dobrog maslinovog ulja. Kriške crnog hljeba, primjera radi, raženog, debelo namazane ovakvom paštetom s kriškama kuhanih jaja i dodatkom svježe rikule, odličan su zdravi sendvič.