Sastojci:

 

500 g gustog jogurta,

1 dl vode,

1 kg oštrog brašna tip 500,

2 suha kvasca,

4 kašike šećera,

1 kašika soli,

1 jaje,

2 žumanca,

100 g putera.

 

Fil:

 

300 g feta sira,

1 žumance,

3 kašike pavlake, so.

 

I još:

 

Kašika ulja za podmazivanje posude,

2 žumanca,

1 kašika mlijeka,

1 kašika ulja,

krupna so,

kim, mljeveni biber.

 

Priprema:

 

  1. Brašno prosijte pa umiješajte kvasac. Jogurt ugrijte da bude mlak, kao i 1 dl vode.

 

  1. Sipajte jogurt u veću posudu za mućenje, dodajte šećer, jaje, žumanca, so, rastopljeni puter. Spremite mikser s nastavcima za tijesto, sipajte pola količine brašna u jogurt, pa mutite i postepeno dodajte ostatak brašna.

Umutite da tijesto bude glatko.

 

  1. Premažite čistu posudu u kojoj će se dizati tijesto uljem. Stavite umiješeno tijesto u nju, pa ga i odozgo malo nauljite. Pokrijte folijom pa ostavite na toplom da naraste.

 

  1. Pripremite fil. Izgnjiječite feta sir. Dodajte kiselu pavlaku. Probajte sir pomiješan sa pavlakom da li je dovoljno slan. Ako nije, dodajte soli. Dodajte žumance i sve dobro sjedinite.

 

  1. Tijesto premijesite i podijelite na 2 jednaka dijela. Prvi dio oblikujte u pravougaonik, pa ostavite na brašnom posutoj podlozi da miruje 10-tak minuta.  Tada ga razvijte na nekoliko milimetara debljine. Premažite tijesto polovinom fila, tako da prije kraj ostavite nekoliko cm praznih, kao i oko 1 cm uz ivice. Urolajte po dužoj stranici. Uštipnite krajeve sa strane i duž cijelog rolata, da vam ne curi fil.

 

  1. Umotajte rolat u streč foliju da se ne suši, pa stavite u zamrzivač na 20- tak minuta da se stvrdne. Sve ponovite i s drugim dijelom tijesta. Izrežite i pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.