Za 4 osobe:
150 g badema,
glavica luka,
veza peršuna,
svježa cvekla,
mrkva,
50 g oraha,
2 veće kriške hljeba,
pola kašičice suhog začina,
1 dl vode,
maslinovo ulje,
so i biber.
Za preljev:
100 g očišćenih i pečenih sjemenki suncokreta,
pola limuna,
čehno bijelog luka,
1 dl vode i so.
Priprema:
- Cveklu i mrkvu oguliti, isjeći na manje komade i ispasirati zajedno sa bademima, lukom, orasima i peršunom.
- Dodati hljeb koji ste prethodno potopili u vodu i dobro ocijedili. Posoliti, pobiberiti, začiniti po ukusu i ako je masa suviše gusta i suha dodati malo vode ili ulja, pa formirati hamburgere.
- Peći u grill tavi na malo ulja.
- Zajedno usitniti u blenderu sjemenke suncokreta i bijeli luk, dodati vodu i limunov sok, posoliti i energično mutiti da dobijete homogenu smjesu.
- Pečene hamburgere poslužiti prelivene sosom.