Za 4 osobe:

150 g badema,

glavica luka,

veza peršuna,

svježa cvekla,

mrkva,

50 g oraha,

2 veće kriške hljeba,

pola kašičice suhog začina,

1 dl vode,

maslinovo ulje,

so i biber.

Za preljev:

100 g očišćenih i pečenih sjemenki suncokreta,

pola limuna,

čehno bijelog luka,

1 dl vode i so.

Priprema:

  1. Cveklu i mrkvu oguliti, isjeći na manje komade i ispasirati zajedno sa bademima, lukom, orasima i peršunom.
  2. Dodati hljeb koji ste prethodno potopili u vodu i dobro ocijedili. Posoliti, pobiberiti, začiniti po ukusu i ako je masa suviše gusta i suha dodati malo vode ili ulja, pa formirati hamburgere.
  3. Peći u grill tavi na malo ulja.
  4. Zajedno usitniti u blenderu sjemenke suncokreta i bijeli luk, dodati vodu i limunov sok, posoliti i energično mutiti da dobijete homogenu smjesu.
  5. Pečene hamburgere poslužiti prelivene sosom.