Naučite pripremati ukusna indijska jela. Alu patra je indijski vegeterijanski specijalitet koji biste svakako trebali probati.

Nadjev:

Izgnječiti recimo 4 kuhana krompira. U njih dodati:

2 kašičice kokosa

2 kašičice susama

2 kašičice smeđeg šećera

2 kašičice ribanog svježeg đumbira

2 kašičice garam masale

2 kašičice limunovog soka

2 usitnjene svježe ljute papričice

1 kašika svježeg peršuna

1,5 kašičica soli

Ako nemate neki od ovih začina, stavite ono što imate, nije problem… ovo je baš orginalni, tradicionalni recept. Kad se nadjev hladi pripremite tijesto.

Tijesto:

200 grama brašna (polubijelo ili glatko)

pola kašičice kurkume

2 kašičice rastopljnog maslaca

100 ml vode

Priprema:

1. Od ovih sastojaka umijesite meko, ali elastično tijesto. Izvaljajte kvadrat debljine oko 3 mm.

2. Ravnomjerno rasporedite punjenje.

3. Smotajte u dugačku roladu.

4. Nožem narežite kriške debljine oko 1 cm. Ako se iskrive od rezanja, malo ih “popravite”.

5. Pržite u dubokom ulju oko 5 minuta.

Ako želite laganiju verziju, alu patre možete ispeći i u pećnici.