Ako želite kulinarsku avanturu, ovaj strastveni dezert savršen je i sočan izbor senzualnog okusa kruške u vinu sljubljene s karamelom.
Sastojci:
4 kruške
300 ml kvalitetnog bijelog vina
300 ml vode
100 g šećera
sok od 1/2 limuna
štapić cimeta
5-6 kašika šećera za karamel
Priprema:
1. Kruške ogulite, ali ostavite drške na vrhu. Izrežite dno da bi mogle ravno da stoje.
2. U dublju posudu sipajte bijelo vino i vodu, dodajte šećer, limunov sok i štapić cimeta.
3. Poredajte uspravno kruške i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekšaju.
4. Zatim ih prebacite na tanjir, a sirup kuhajte još 20-ak minuta dok polovina tečnosti ne ispari. Sipajte preko krušaka u tanjiru.
5. Na laganoj temperaturi istopite šećer kao karamel, pa ga kašičicom poprskajte preko papira za pečenje tako da dobijete izgled mreže. Sačekajte da se malo prohladi, ali ne sasvim do kraja (jer će se onda stegnuti i neće moći da se savije).
6. Pažljivo odvojite šećerni ukras od papira i savijte ga oko kruške, pazite da se ne ispečete. Dekorirajte jezgrima oraha i odmah poslužite.