Sastojci:

 

1 jaje,

175 ml mlijeka,

2 kašike rastopljenog, prohlađenog maslaca,

150 g mekog bijelog brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1/4 kašičice sode bikarbone,

2 kašike šećera,

1/2 kašičice vanilin šećera,

prstohvat soli.

 

Priprema: 

 

  1. U posebnoj posudi promiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu šećer, vanilu i so.

 

  1. Maslac otopite i malo prohladite. U posudi razbijte cijelo jaje i dodajte maslac. Umutite dobro da smjesa pobijeli pa po malo, naizmjenično dodajite mlijeko i mješavinu s brašnom. Kad se sve utroši, mutite još tridesetak sekundi da se dobije homogeno tijesto.

 

  1. Na umjerenoj vatri zagrijte tavu za palačinke i malo je premažite maslacem. Kašikom sipajte tijesto, otprilike 1,5 kašika smjese po palačinki, smjesu sipajte u sredinu pa kako se bude širila u tavi dobivat će sama od sebe okrugao oblik.

 

  1. Kad se na tijestu pojave rupičasti mjehurići, vrijeme da se prevrne. Sa svake strane se peku po desetak-petnaest sekundi. Pečene palačinke redajte na tanjir da se prohlade. Filujte ih po želji medom, džemovima i pekmezima, šećerom u prahu, voćem.