Sastojci:
1 jaje,
175 ml mlijeka,
2 kašike rastopljenog, prohlađenog maslaca,
150 g mekog bijelog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1/4 kašičice sode bikarbone,
2 kašike šećera,
1/2 kašičice vanilin šećera,
prstohvat soli.
Priprema:
- U posebnoj posudi promiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu šećer, vanilu i so.
- Maslac otopite i malo prohladite. U posudi razbijte cijelo jaje i dodajte maslac. Umutite dobro da smjesa pobijeli pa po malo, naizmjenično dodajite mlijeko i mješavinu s brašnom. Kad se sve utroši, mutite još tridesetak sekundi da se dobije homogeno tijesto.
- Na umjerenoj vatri zagrijte tavu za palačinke i malo je premažite maslacem. Kašikom sipajte tijesto, otprilike 1,5 kašika smjese po palačinki, smjesu sipajte u sredinu pa kako se bude širila u tavi dobivat će sama od sebe okrugao oblik.
- Kad se na tijestu pojave rupičasti mjehurići, vrijeme da se prevrne. Sa svake strane se peku po desetak-petnaest sekundi. Pečene palačinke redajte na tanjir da se prohlade. Filujte ih po želji medom, džemovima i pekmezima, šećerom u prahu, voćem.