Sastojci za koru:

 

300 g mljevenog keksa,

125 g šećera u prahu,

2 dl soka od narandže,

200 g putera,

50 g čokolade za kuhanje.

 

Fil I:

 

1 l mlijeka,

2 pudinga od vanilije,

5 kašika brašna,

250 g putera,

200 g šećera u prahu,

300 g keksa,

2 dl soka od narandže.

 

Fil II:

 

200 g mljevenih oraha,

125 g putera,

125 g šećera u prahu,

2 dl mlijeka,

2 šlaga.

 

Priprema:

 

Kora:

 

  1. Mljeveni keks natopiti sokom od narandže. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati natopljen keks i otopljenu čokoladu te dobro izmiješati.

 

Fil I:

 

  1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa. Ostatak mlijeka umutiti sa praškom za puding od vanilije i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući dok se ne zgusne.

 

  1. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati u ohlađen puding i miješati dok se ne dobije fina kremasta masa.

 

Fil II:

 

  1. Mljevene orahe popariti ključalim mlijekom. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati poparene orahe i dobro izmiješati.

 

Finalni postupak:

 

  1. Na tacnu za tortu sipati smjesu za koru i formirati željeni oblik. Nanijeti prvi fil i ravnomjerno ga rasporediti.

 

  1. Prekriti keksom, prethodno natopljenim sokom od narandže i premazati drugim filom.

 

  1. Umutiti šlag, premazati tortu i dekorirati je po želji.