Sastojci za koru:
300 g mljevenog keksa,
125 g šećera u prahu,
2 dl soka od narandže,
200 g putera,
50 g čokolade za kuhanje.
Fil I:
1 l mlijeka,
2 pudinga od vanilije,
5 kašika brašna,
250 g putera,
200 g šećera u prahu,
300 g keksa,
2 dl soka od narandže.
Fil II:
200 g mljevenih oraha,
125 g putera,
125 g šećera u prahu,
2 dl mlijeka,
2 šlaga.
Priprema:
Kora:
- Mljeveni keks natopiti sokom od narandže. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati natopljen keks i otopljenu čokoladu te dobro izmiješati.
Fil I:
- U šerpu sipati 8 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa. Ostatak mlijeka umutiti sa praškom za puding od vanilije i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući dok se ne zgusne.
- Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati u ohlađen puding i miješati dok se ne dobije fina kremasta masa.
Fil II:
- Mljevene orahe popariti ključalim mlijekom. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati poparene orahe i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
- Na tacnu za tortu sipati smjesu za koru i formirati željeni oblik. Nanijeti prvi fil i ravnomjerno ga rasporediti.
- Prekriti keksom, prethodno natopljenim sokom od narandže i premazati drugim filom.
- Umutiti šlag, premazati tortu i dekorirati je po želji.