Sastojci:
2 kg juneće potkoljenice-mišića,
300 g luka,
200 g mrkve,
100 g celera,
50 g mljevene crvene paprike,
2 kašike koncentrata paradajza,
0,5 l crnog vina,
30 g mljevenog kima,
10 g sušenog mažurana,
naribana korica jednog limuna,
so, biber.
Priprema:
- Luk nasjeckati i dinstati na masnoći. U zasebnoj posudi prepržiti kockice mesa, i to u četiri ture po 500 g kako ne bi prokuhalo.
- Na dinstani luk dodati sitno nasjeckanu ili naribanu mrkvu i celer. Kada se povrće prodinsta, dodati mljevenu papriku i koncentrat paradajza, a zatim uliti vino. Dodati popečeno meso, kim i mažuran. Kada zakuha, smanjiti vatru na najmanje moguću i kuhati uz miješanje oko 2,5 sati te, prema potrebi, uliti oko 0,5 l vode, ovisno o tome koliko želite da gulaš bude gust.
- Pred kraj kuhanja dodati limunovu koricu, so i biber. Poslužiti uz široke rezance, pire krompir, njoke ili rižu.