Sastojci:

 

2 kg juneće potkoljenice-mišića,

300 g luka,

200 g mrkve,

100 g celera,

50 g mljevene crvene paprike,

2 kašike koncentrata paradajza,

0,5 l crnog vina,

30 g mljevenog kima,

10 g sušenog mažurana,

naribana korica jednog limuna,

so, biber.

 

 

Priprema:

 

  1. Luk nasjeckati i dinstati na masnoći. U zasebnoj posudi prepržiti kockice mesa, i to u četiri ture po 500 g kako ne bi prokuhalo.

 

  1. Na dinstani luk dodati sitno nasjeckanu ili naribanu mrkvu i celer. Kada se povrće prodinsta, dodati mljevenu papriku i koncentrat paradajza, a zatim uliti vino. Dodati popečeno meso, kim i mažuran. Kada zakuha, smanjiti vatru na najmanje moguću i kuhati uz miješanje oko 2,5 sati te, prema potrebi, uliti oko 0,5 l vode, ovisno o tome koliko želite da gulaš bude gust.

 

  1. Pred kraj kuhanja dodati limunovu koricu, so i biber. Poslužiti uz široke rezance, pire krompir, njoke ili rižu.