Belgijski vafli su odlična ideja za doručak, ili kada vam se jede nešto slatko. Ovi mirisni i rumeni zalogajčići stoljećima su se pekli ručno, na otvorenoj vatri i s dvije međusobno spojene ploče od teškog željeza. Danas ih je, pak, uz sveprisutne kalupe, vrlo lako pripremiti u vlastitom domu.
Sastojci:
400 grama brašna
3 čajne kašičice praška za pecivo
½ čajne kašičice soli
50 grama šećera
300 ml mlijeka
2 žumanca
1 kašika ekstrakta od vanilije
100 grama otopljenog maslaca
4 bjelanca
Priprema:
- Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla.
- Prosijte suhe namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije. Istresite smjesu sa žumancima po suhim namirnicama i nježno umiješajte u smjesu.
- Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati.
- Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanca u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.
- Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i nastavite pripremati prema uputama dok ne dobijete rumene zalogajčiće.
- Poslužite vafle tople sa slatkim vrhnjem, džemom, svježim voćem, medom, ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.