Sastojci za kore:

40 dkg glatkog brašna,
10 dkg šećera,
1/2 praška za pecivo,
1 jaje,
3 kašike kiselog vrhnja,
12 dkg margarina.

 

Za kremu:

1/2 l mlijeka,

6 kašika brašna,

10 dkg šećera,

2 vanilin šećera,

15 dkg margarina,

10 dkg šećera u prahu.

 

Priprema:

 

  1. Za prhke kore umijesiti od svih sastojaka glatko tijesto, oblikovati kuglu pa je omotanu prozirnom folijom i odložiti u frižider na 30 minuta.
  2. Za kremu pomiješati šećer, brašno i vanilin šećer sa jednim dijelom mlijeka (može i pjenjačom), ostatak mlijeka pustiti da zakuha. Smanjiti vatru pa u vrelo mlijeko ukuhati smjesu od šećera i brašna uz neprestano miješanje pjenjačom. Kuhati dok se krema ne zgusne (3-4 minute).

 

  1. Ohladiti pa u prohlađenu kremu umiješati mikserom margarin izrađen sa šećerom u prahu. Pustiti kremu na hladnom dok se pripremaju kore.

 

  1. Tijesto koje je odležalo, podijeliti na 4 jednaka dijela. Papir za pečenje opcrtati pa izrezati na veličinu srednjeg pleha na kojem će se kore peći i to napraviti u dva primjerka jer vam više od toga neće trebati.

 

  1. Svaki dio tijesta malo premijesiti rukama, položiti na sredinu izrezanog papira za pečenje pa ravnomjerno razvaljati valjkom za tijesto na debljinu 3 mm. Tijesto s papirom za pečenje oprezno prebaciti na pleh za pečenje po kojem ste izrezali papir, ali s naopačke strane. Položite je na dno pleha i oprezno ga ugurajte u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Koru treba peći 10 minuta.

 

  1. Oprezno koru skliznuti s lima na pladanj kako bi se ohladila. Okrenite i skinite papir za pečenje, jer on će vam trebati za treću koru po redu.

 

  1. Svaku koru poškropite sa malo vrućeg mlijeka pa tek onda krenite mazati kremu, podijeljenu na 4 dijela. Kora, krema, kora, krema, kora, krema. Svaku koru nakon što ju stavite na kremu treba malo pritisnuti dlanovima kako bi se fino prilijepila uz kremu. Na kraju po kremi možete naribati bijele čokolade ili posuti kokosa.