Sastojci za biskvit:

 

6 jaja,

9 kašika šećera,

9 kašika brašna (ili 8 kašika brašna + 1 kakao),

1 prašak za pecivo,

1 vanilin šećer.

 

Dodatak:

 

150 g čokolade za kuhanje,

250 g margarina,

200 g višanja iz kompota,

1 dl ruma (ili manje – po želji),

3 kašike marmelade ili pekmeza od višanja ili kajsije.

 

Glazura: 

 

100 g margarina, 200 g čokolade za kuhanje.

 

Priprema:

 

  1. Ispeći biskvit, malo ohladiti i izlomiti u veliku posudu. U mikrovalnoj pećnici otopiti čokoladu i margarin, malo ohladiti i dodati – preliti preko izlomljenog biskvita. Dodati još višnje, rum i marmelade od višanja ili marelice. Sve sastojke dobro izmiješati – izgnječiti rukama kako bi se dobila kompaktna smjesa, nalik na blato.

 

  1. Na tacnu staviti komad folije – i na fojiji oblikovati rukama smjesu – roladu i omotati je folijom. Ostaviti preko noći u frižideru.

 

  1. Drugi dan odmotati – skinuti foliju i preliti glazurom od čokolade.