U svakodnevnoj prehrani poželjno je barem jednom na dan pojesti supu. Želite li da bude brzo gotova, napravite veću količinu povrtnog temeljca koja će vam biti dovoljna za tri dana. Ako znate da nećete imati vremena temeljac kuhati više puta sedmično, možete ga zamrznuti. Osim što supama i drugim jelima, kao što su umaci i preljevi, daje bolji okus, temeljac zagrijava tijelo. Uz dodatak narezanog povrća i tjestenine za otprilike petnaest minuta imat ćete gotovu supu.

Sastojci:

2,5 l vode

2 luka

kora jednog luka ili kora polovice manje bundeve

4 mrkve

2 korijena peršuna

1 mali korijen celera

1 koraba

1 bijeli dio prase

2 čehna neočišćenog bijelog luka

stabljike jedne vezice peršuna

1 list lovora

3 – 5 zrna crnog bibera

Priprema:

1. Operite kore i stabljike. Očistite korijenasto povrće, luk i prasu pa ih narežite na veće komade.

2. Zagrijte vodu i dodajte sve sastojke.

3. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.

4. Ostavite da se ohladi pa procijedite.

5. Gotovi temeljac rasporedite po porcijama i držite 2 – 3 dana u frižideru.