Sastojci: 

2,5 dl mlijeka,

130 g brašna,

jedno jaje,

80 g mljevenih oraha,

20 g šećera,

kašičica cimeta,

vanilin šećer,

1/4 kašičice soli i ulje za pečenje.

Za šato:

3 dl bijelog vina,

2 žumanca,

2 kašike meda.

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte jaje i so pa postepeno dodajte brašno i mlijeko. Kada umutite smjesu za palačinke, kutlačom je sipajte na zagrijano ulje u tavi pa ravnomjerno razlivajte. Kad se donja strana zapeče, okrenite palačinku na drugu stranu i kratko je zapecite, izvadite i odmah stavite sljedeću.
  2. Palačinke filujte dok su vruće: pomiješajte orahe, cimet, šećer i vanilin šećer, sipajte pomalo, pa urolajte palačinku ili je presavijte u trougao.
  3. Preljev ćete pripremiti tako što ćete u manjoj šerpi pomiješati žumanca i med, a zatim sipati vino i na umjerenoj temperaturi kuhati nekoliko minuta, pa preliti preko palačinki. Servirajte toplo.