Sastojci za koru:
2 jaja,
250 g mljevenih oraha,
1 kašika brašna,
200 g šećera,
2 reda čokolade za kuhanje,
6 g praška za pecivo,
100 ml vode.
Fil:
4 jaja,
200 g šećera,
100 ml vode,
1 kašika gustina,
4 reda čokolade za kuhanje,
300 g margarina,
4 kesice bourbon vanilin šećera.
Priprema
- Čokoladu rastopiti i prohladiti. Razdvojiti žumanca i bjelanca. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne rastopi. Drvenom kašikom lagano umiješati žumanca, brašno, orahe, čokoladu, vodu i prašak za pecivo.
- Razliti masu u okrugli kalup obložen pek papirom i ispeći koru u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.
- U šerpici rastopiti čokoladu, vodu, gustin i bourbon vaniliju. Umutiti pjenasto jaja sa šećerom na pari i ohladiti.
- Dobro umutiti margarin, sjediniti s kremom i čokoladom. Premazati koru filom, ukrasiti šlagom i dekoritati.