Sastojci:

 

3 jaja,

185 g kvalitetne čokolade za kuhanje,

185 g maslaca,

200 g šećera (po mogućnosti smeđeg),

85 g brašna,

kašičica ekstrakta vanilije,

40 g kakaa,

70 g mliječne čokolade,

100 g oraha.

 

Priprema:

 

  1. Puter i čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i ostaviti da se prohladi. Isjeckajte orahe i mliječnu čokoladu.

 

  1. Dok se čokolada ohladi, uključite rernu na 180 stepeni.

 

  1. Pjenasto umutite jaja sa šećerom (3-8 minuta na najjačoj brzini miksera). Znat ćete da je dobro umućeno kad smjesa postane svijetla i skoro se udvostruči.

 

  1. U umućena jaja dodajte prohladjenu čokoladnu smjesu i ekstrakt vanilije pa lagano miješajte špatulom dok se smjese ne sjedine. U tu smjesu dodajte brašno i kakao, najbolje preko malog sita kako bi se riješili eventualnih grudvica. Lagano miješajte da se tečni sastojci sjedine sa suhim. Na samom kraju umiješajte sjeckane orahe i čokoladu.

 

  1. Pripremljenu smjesu sipajte u papirom obloženi pleh i stavite u zagrijanu rernu. Pecite 25 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu.

 

Posluživanje: Amerikanci braunije uglavnom poslužuju sa

sladoledom i šlagom.