Sastojci:
3 jaja,
185 g kvalitetne čokolade za kuhanje,
185 g maslaca,
200 g šećera (po mogućnosti smeđeg),
85 g brašna,
kašičica ekstrakta vanilije,
40 g kakaa,
70 g mliječne čokolade,
100 g oraha.
Priprema:
- Puter i čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i ostaviti da se prohladi. Isjeckajte orahe i mliječnu čokoladu.
- Dok se čokolada ohladi, uključite rernu na 180 stepeni.
- Pjenasto umutite jaja sa šećerom (3-8 minuta na najjačoj brzini miksera). Znat ćete da je dobro umućeno kad smjesa postane svijetla i skoro se udvostruči.
- U umućena jaja dodajte prohladjenu čokoladnu smjesu i ekstrakt vanilije pa lagano miješajte špatulom dok se smjese ne sjedine. U tu smjesu dodajte brašno i kakao, najbolje preko malog sita kako bi se riješili eventualnih grudvica. Lagano miješajte da se tečni sastojci sjedine sa suhim. Na samom kraju umiješajte sjeckane orahe i čokoladu.
- Pripremljenu smjesu sipajte u papirom obloženi pleh i stavite u zagrijanu rernu. Pecite 25 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu.
Posluživanje: Amerikanci braunije uglavnom poslužuju sa
sladoledom i šlagom.