Sastojci:

350 g svježeg i očišćenog boba,

1 čehno bijelog luka,

1 kašika limunovog soka,

3 kašike maslinovog ulja,

10-ak zelenih maslina bez košpica,

10-ak listova nane,

so, biber,

1 hljeb.

Priprema:

  1. Napuniti lonac vodom i dodati malo soli. Pustiti da voda prokuha pa ubaciti bob i čehna bijelog luka. Kuhati nešto više od pet minuta dok bob ne omekša. Potom ga ocijediti i isprati hladnom vodom pa pustiti da se ohladi.
  2. Očistiti bobu ljuske pa ga s bijeli lukom i limunovim sokom staviti u multipraktik. Miksati, ali ne na najvišoj brzini, nego laganije, dok ne dobijete kašu. Postepeno ulijevati maslinovo ulje kako biste dobili glatku smjesu.
  3. U slučaju da je smjesa pregusta, možete dodati malo vode. Umiješati i masline (možete ih nasjeckati). Dodati pola količine listića metvice pa posoliti i pobiberiti.
  4. Zagrijati tavu pa kad je vruća u njoj popržiti kriške francuza. Pržiti ih otprilike tri minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđe. Namazom premazati hljeb pa na vrh svake kriške staviti listiće metvice.