Sastojci:
350 g svježeg i očišćenog boba,
1 čehno bijelog luka,
1 kašika limunovog soka,
3 kašike maslinovog ulja,
10-ak zelenih maslina bez košpica,
10-ak listova nane,
so, biber,
1 hljeb.
Priprema:
- Napuniti lonac vodom i dodati malo soli. Pustiti da voda prokuha pa ubaciti bob i čehna bijelog luka. Kuhati nešto više od pet minuta dok bob ne omekša. Potom ga ocijediti i isprati hladnom vodom pa pustiti da se ohladi.
- Očistiti bobu ljuske pa ga s bijeli lukom i limunovim sokom staviti u multipraktik. Miksati, ali ne na najvišoj brzini, nego laganije, dok ne dobijete kašu. Postepeno ulijevati maslinovo ulje kako biste dobili glatku smjesu.
- U slučaju da je smjesa pregusta, možete dodati malo vode. Umiješati i masline (možete ih nasjeckati). Dodati pola količine listića metvice pa posoliti i pobiberiti.
- Zagrijati tavu pa kad je vruća u njoj popržiti kriške francuza. Pržiti ih otprilike tri minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđe. Namazom premazati hljeb pa na vrh svake kriške staviti listiće metvice.