Sastojci:

Francuski baget,

maslinovo ulje,

čehno bijelog luka,

100 tanko rezanog suhog mesa,

100 g mozzarelle.

Pesto:

3 šolje lišća bosiljka,

3 čehna bijelog luka,

100 g parmezana,

20 g pinjola,

1 dl maslinovog ulja,

pola kašičice soli.

Priprema:

  1. Operite listove bosiljka, izmiksajte ih u blenderu s bijelim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksajte da se sve sjedini u masu poput majoneze. Po potrebi dodajte još soli ili ulja.
  2. Francuski baget narežite na kriške. Pomiješajte maslinovo ulje i sitno sjeckani bijeli luk i tom mješavinom premažite hljeb. Zapecite pet minuta u rerni. Kada se hljeb ohladi, premažite ga pestom od bosiljka.
  3. Suho meso narežite, pa stavite po tri-četiri tanka komada na svaki komad hljeba. Prekrijte s malo mozzarelle i vratite nazad u rernu da se sir otopi.