Pileći bataci idealni su za pripremu brzinskog ručka. Potrebno ih je samo premazati aromatičnim preljevom, dodati im hrskavu koricu od prezle i začinskog bilja, pa ih ubaciti u pećnicu.

Sastojci:

8-10 pilećih bataka

2 šoljice prezle

4 kašike peršuna

2 kašičice slatke crvene paprike

2 kašičice bijelog luka u granulama

1 kašičica sušenog origana

2 kašičice soli

3 kašike senfa

200 g maslaca

biber

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni.
  2. Maslacem premažite posudu u kojoj ćete peći batke, a zatim u posebnoj posudi pomiješajte prezlu, sitno ribani parmezan, sitno sjeckani peršun, origano, slatku papriku i bijeli luk u granulama. Dodajte so i biber, pa sve dobro promiješajte.
  3. U posudi otopite maslac, dodajte mu senf i sve dobro promiješajte.
  4. Batke premažite mješavinom senfa i maslaca, a zatim ih uvaljajte u mješavinu s prezlom.
  5. Posložite batke u posudu za pečenje.
  6. Pecite oko sat jedan vremena ili dok ne poprime zlatnu boju.