Sastojci:

4 jajeta,

50 dkg pirea od kestena,

20 dkg oštrog brašna,

10 dkg šećera,

15 dkg maslaca,

2 kašičice praška za pecivo,

4 kašike ruma,

malo prezle.

Sastojci za glazuru:

15 dkg čokolade,

7 dkg maslaca,

1 kašičica suncokretovog ulja.

Priprema:

  1. Za početak pripremite određene namirnice i kalup za pečenje. Maslac rastopite na nižoj temperaturi. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Odaberite kalup za pečenje po svojoj želji (za kuglof, okrugli, standardni), premažite ga s malo maslaca i posipajte prezlom.
  2. Umutite jaja, ubacite u njih šećer i miksajte nekoliko minuta, dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetla. Zatim jajima i šećeru dodajte rastopljen i malo rashlađen maslac. Dodajte pire od kestena, rum i sve promiješajte kuhačom. U smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo.
  3. Ulijte smjesu u kalup, stavite ga u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Biskvit je gotov kad se počne odvajati od kalupa. Izvadite kolač iz rerne i pustite da se ohladi.
  4. Kad je kolač hladan, napravite glazuru. U zdjelu stavite izlomljenu čokoladu, maslac narežite na tanke listiće te dodajte kašiku ulja. Stavite sve na laganu vatru i zagrijavajte uz miješanje. Kad se čokolada i maslac rastope i povežu, maknite glazuru s vatre i prelijte je preko kolača.