Jednostavno i ukusno jelo koje možete nositi i na posao. Šnicle možete pripremiti od bilo čega, a posebno ukusna i zdrava varijanta je, dakako, od vrlo zdrave namirnice koju bismo trebali jesti što češće – heljde.
Sastojci:
100 g heljdine kaše
2 mrkve
5 listova kelja
pola ljubičastog luka
1 jaje
2-3 velike kašike brašna
prezla
so, biber
Priprema:
- Heljdu skuhajte i ostavite da se ohladi. Mrkvu narežite na kolutiće i stavite kuhati, a kelj namačite 5-10 minuta u kipućoj vodi da omekša.
- Heljdu usitnite u blenderu ili štapnim mikserom te joj dodajte kuhanu mrkvu i narezan kelj. Začinite i svemu dodajte nasjeckani luk.
- Smjesi dodajte jaje i brašno te oblikovati šnicle. Uvaljajte ih u prezlu te pržite na vrućem ulju.