Za sve one koji nemaju puno vremena za spremanje slastica, a vole ukusne domaće kolače 

Sastojci:

4 velike jabuke

1 šoljica mljevenih oraha

1 šoljica šećera

1 šoljica griza

10 dg grožđica

1 jaje

1 prašak za pecivo

3 kašike ruma

1 šoljica mlijeka

pola šoljice ulja

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

2. Jabuke ogulite i izrendajte u veliku zdjelu.

3. Dodajte orahe, griz, šećer, ulje, grožđice, jaje, mlijeko, prašak za pecivo, rum i sve zajedno pomiješajte.

4. Tepsiju namažite maslacem i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu.

5. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

6. Kada je kolač gotov po želji ga možete priliti čokoladnom glazurom ili mermeladom.

Za čokoladnu glazuru:

100 g čokolade za kuhanje

5 dg maslaca

6 kašika šećera

3 kašike tople vode (može i mlijeko)

Priprema:

1. Otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i toplu vodu.

2. Kada je glazura gotova, prelijte je preko kolača.

3. Kada se ohladi kolač narežite na kockice i uživajte.