Sastojci:

250 g instant palente,

50 g maslaca,

800 g svježeg paradajza,

1 glavica luka,

so, biber, origano,

prstohvat bijelog luka u prahu,

0,5 dl  maslinovog ulja,

300 g žutog sira,

100g sira mozzarelle.

Priprema:

  1. Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju. U još vruću dodajte maslac. Duboki pleh za pečenje premažite s malo maslinovog ulja.
  2. Stavite lonac vode da provri pa paradajz koji ste nožićem zarezali potopite na 30-tak sekundi u vrelu vodu, a zatim u hladnu. Ogulite kožu i odstranite tekući dio sa sjemenkama.
  3. Popržite luk narezan na kockice na preostalom maslinovom ulju i na to dodajte sjeckane ocijeđene paradajze. Dinstajte nekoliko minuta te maknite s vatre i posolite, pobiberite, dodajte malo origana i bijelog luka.
  4. Kuhanu palentu i poravnajte u plehu. Prelijte pripremljenim umakom i pospite sirom, pa dodajte mozzarellu. Zapecite u prethodno zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni oko 10 – 15 minuta.

Savjet: Prije pečenja po svemu još možete posuti šaku zelenih ili crnih maslina.