Sastojci:
250 g instant palente,
50 g maslaca,
800 g svježeg paradajza,
1 glavica luka,
so, biber, origano,
prstohvat bijelog luka u prahu,
0,5 dl maslinovog ulja,
300 g žutog sira,
100g sira mozzarelle.
Priprema:
- Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju. U još vruću dodajte maslac. Duboki pleh za pečenje premažite s malo maslinovog ulja.
- Stavite lonac vode da provri pa paradajz koji ste nožićem zarezali potopite na 30-tak sekundi u vrelu vodu, a zatim u hladnu. Ogulite kožu i odstranite tekući dio sa sjemenkama.
- Popržite luk narezan na kockice na preostalom maslinovom ulju i na to dodajte sjeckane ocijeđene paradajze. Dinstajte nekoliko minuta te maknite s vatre i posolite, pobiberite, dodajte malo origana i bijelog luka.
- Kuhanu palentu i poravnajte u plehu. Prelijte pripremljenim umakom i pospite sirom, pa dodajte mozzarellu. Zapecite u prethodno zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni oko 10 – 15 minuta.
Savjet: Prije pečenja po svemu još možete posuti šaku zelenih ili crnih maslina.