Tube ili male valjke najlakše je napuniti pomoću plastične vrećice koju napunite smjesom pa joj odrežete vrh
Sastojci:
150 g cannellona (oko 14 tuba)
400 g špinata
maslinovo ulje
glavica luka
2 čehna bijelog luka
800 g umaka od paradajza
lovorov list
muškatni oraščić
bosiljak
250 g ricotte
jaje
4 kašike parmezana
250 g mozzarelle
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
2. Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte pa popržite na maslinovom ulju.
3. Dodajte špinat i kratko dinstajte. Začinite muškatnim oraščićem, dodajte so i biber.
4. U drugi lonac ulijte umak od paradajza, dodajte lovorov list i bosiljak pa dinstajte 20 minuta dok se ne zgusne.
5. Izmiješajte jaje, ricottu i parmezan pa začinite prema ukusu i stavite smjesu u slastičarsku vrećicu ili plastičnu vrećicu kojoj odrežete vrh i napunite cannellone.
6. Na dno posude za pečenje stavite umak od paradajza pa na njega cannellone. Prelijte ostatkom umaka i na vrh složite mozzarellu.
7. Pecite cannellone oko 35 minuta.