Magic custard cake ili čarobni krem-kolač jedan je od najpopularnijih kolača na društvenim mrežama poput Pinteresta. Tajna njegove popularnosti krije se u činjenici da se sastoji od tek nekoliko osnovnih sastojaka za kolače i da je njegova priprema izrazito jednostavna, a konačni rezultat vrlo efektan.

Jedna smjesa u rerni se kao čarolijom pretvara u kolač koji ima tri sloja – spužvasti biskvitni vrh, kremastu sredinu i čvrstu podlogu.

Sastojci: 

4 jajeta,

120 g šećera,

2 vrećice vanilin šećera,

1 kašika arome vanilije,

125 grama omekšalog maslaca (po mogućnosti s aromom vanilije),

115 g brašna,

500 ml toplog mlijeka.

Priprema: 

  1. Rernu zagrijati na 160 stepeni, a kalup u kojem će se kolač peći namazati maslacem ili margarinom.
  2. Pjenasto umutiti žumanca i šećer dok smjesa ne postane svijetložuta. Dodati aromu vanilije i omekšali maslac te miksati jednu minutu. Dodati brašno i miksati dok se sastojci ne sjedine, a potom u smjesu polako uliti pola litra toplog mlijeka (povremeno miješajući).
  3. Bjelanca miksati dok se ne pretvore u čvrsti snijeg te ih dio po dio lagano umješati u prvu smjesu.
  4. Smjesu koja će biti prilično rijetka uliti u kalup promjera 20-ak centimetara i peći pola sata. Nakon toga prekriti kolač aluminijskom folijom i peći još 10 minuta. Potom u ugašenoj, otvorenoj rerni ostaviti kolač još 10 minuta, a onda ga izvaditi na sobnu temperaturu i pustiti da se u potpunosti ohladi.
  5. Prije posluživanja kolač po želji posuti šećerom u prahu ili ukrasiti voćem i šlagom.

Savjet: Postoji i čokoladna verzija ovog kolača. Sastojci su isti, kao i izrada, jedino je količina šećera veća. Ova varijanta zahtijeva 200 grama šećera, a neizostavan je i kakao u prahu (40 grama) koji je potrebno umiješati u brašno i potom kolač pripremati kao i osnovnu verziju.