Ako ste se zasitili teških obroka i željeli biste nešto novo i lagano za pojest, onda je vegetarijanska pita stvorena za vas. Brzo i lagano ćete napraviti jelo puno vitamina na kojem će vam želudac biti zahvalan

Sastojci:

350 g brašna

150 g maslaca

5 kašika mlijeka

1/2 kašičice soli

2 veće tikvice

50 g planinskog sira

4 jaja

4 dl vrhnja

paradajz

so

biber

kopar

Priprema:

  1. Od prosijanog brašna, maslaca narezanog na listiće, mlijeka i jaja umijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider jedan sat.
  2. Za to vrijeme operite tikvice i narežite na tanke kolutove. Posolite i ostavite 15 minuta dok ne ispuste tekućinu. Zatim ih dobro ocijedite.
  3. Lim za pečenje jednolično obložite tijestom, a dno tijesta izbodite viljuškom. Prekrijte ga dijelom tikvica. Sir narežite na male tanke kriške i pospite po tikvicama.
  4. Jaja razmutite s vrhnjem, posolite, pobiberite i prelijte preko tikvice i sira. Na vrh posložite ostatak tikvica i kriške paradajza.
  5. Pripremljenu pitu stavite prvih 10 minuta u jako zagrijanu pećnicu na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180. Pecite još pola sata i pospite sjeckanim koprom.