Ako ste se zasitili teških obroka i željeli biste nešto novo i lagano za pojest, onda je vegetarijanska pita stvorena za vas. Brzo i lagano ćete napraviti jelo puno vitamina na kojem će vam želudac biti zahvalan
Sastojci:
350 g brašna
150 g maslaca
5 kašika mlijeka
1/2 kašičice soli
2 veće tikvice
50 g planinskog sira
4 jaja
4 dl vrhnja
paradajz
so
biber
kopar
Priprema:
- Od prosijanog brašna, maslaca narezanog na listiće, mlijeka i jaja umijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider jedan sat.
- Za to vrijeme operite tikvice i narežite na tanke kolutove. Posolite i ostavite 15 minuta dok ne ispuste tekućinu. Zatim ih dobro ocijedite.
- Lim za pečenje jednolično obložite tijestom, a dno tijesta izbodite viljuškom. Prekrijte ga dijelom tikvica. Sir narežite na male tanke kriške i pospite po tikvicama.
- Jaja razmutite s vrhnjem, posolite, pobiberite i prelijte preko tikvice i sira. Na vrh posložite ostatak tikvica i kriške paradajza.
- Pripremljenu pitu stavite prvih 10 minuta u jako zagrijanu pećnicu na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180. Pecite još pola sata i pospite sjeckanim koprom.