Sastojci za korice:
4 jaja,
180 g (2 dl) pirea od bundeve,
12 kašika mljevenih mekinja,
kašičica mješavine začina za medenjake ili cimeta,
1 kašika sladila po želji.
Za fil:
300 g nemasnog sira,
3 dl nemasnog jogurta,
20 g želatine,
1 kašika sladila po želji,
kakao za dekoraciju.
Priprema:
- Bjelanca umutite u čvrsti snijeg. U drugoj posudi umutite žumanca, propasirajte bundevu, mekinje, začin za medenjake (ili cimet) i sladilo. U smjesu polako umiješajte snijeg.
- Okrugli kalup prečnika 24 centimetara obložite folijom i u njega izlijte pola smjese i pecite na 180 stepeni. Kada se prva kora ispeče, izvadite je iz kalupa da se ohladi, a za to vrijeme u istom kalupu ispecite i drugu koru.
- Dok se kore peku, umutite sir i dodajte mu jogurt i sladilo.
- Otopite želatin prema uputstvu s kesice i dodajte ga u kremu od sira. Miješajte da se sastojci sjedine (u tekuću smjesu).
- U kalup za torte stavite prvu koru, na nju prelijte pola kreme, potom stavite drugu koru i prelijte ostatkom kreme. Ostavite da odstoji preko noći u frižideru, pa pažljivo tankim nožem pređite između torte i kalupa kako bi se lakše odvojila.