Sastojci:
dvije trećine šoljice zdrobljenog integralnog keksa,
četvrtina šolje šećera,
pola šolje rastopljenog maslaca,
dvije trećine šolje šećera,
trećna šolje brašna,
prstohvat soli,
2 šolje mlijeka,
3 umućena žumanca,
1,5 kašičica ekstrakta vanilije,
500 g krem sira sobne temperature,
4 narezane banane,
za posluživanje šlag i dodatno narezane banane.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 250 stepen. U veliku zdjelu dodajte kekse i četvrtinu šolje šećera i dobro promiješajte. Dodajte maslac i opet promiješajte pa stavite u kalup za torte i utisnite. Pecite oko sedam minuta, dok ne dobije boju, a potom ohladite.
- Za puding od vanilije, u šerpi umutite dvije trećine šolje šećera s brašnom i solju pa polako dolijevajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumancad, tako da smjesa bude glatka, pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Sklone s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Sir dobro umutite da bude gladak i kremast pa ga dodajte u puding i dobro promiješajte.
- Ispečenu podlogu prekrijte dijelom narezanih banana, prelijte dijelom pudinga i tako dok sve ne potrošite. Završni sloj neka bude puding.
- Kolač ostavite nekoliko sati u frižideru. Poslužite uz narezane banane i šlag.