Sastojci za kakao biskvit:

 

6 jaja,

100 g šećera,

30 g oštrog brašna,

30 g kakaa u prahu,

1/2 praška za pecivo.

 

Fil:

 

300 ml slatkog vrhnja,

200 g kiselog vrhnja,

2 vanilin šećera,

1 želatina u prahu (10 g),

250 g svježih jagoda.

 

Čokoladna glazura:

 

100 g čokolade za kuhanje,

2 kašie ulja.

 

Prirema:

 

  1. Bjelance mutite dok se ne zapjene pa postupno dodajte šećer i nastavite ih mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje dodajte i jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umiješajte suhe sastojke koje ste prethodno prosijali – brašno, prašak za pecivo i kakao. Biskvitnu smjesu izlijte u veći lim za pečenje (30×35 cm) koji ste obložili masnim papirom. Pecite 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Pečeni biskvit premjestite na kuhinjsku krpu, uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.

 

  1. Za pripremu kreme želatinu namočite prema uputi na pakovanju i ostavite da nabubri, a zatim je otopite na laganoj vatri. Kiselo vrhnje izmiksajte s vanilin šećerom i otopljenom želatinom pa dodajte slatko vrhnje. Kremu još kratko izmiksajte dok ne dobijete potrebnu gustoću.

 

  1. Ohlađeni biskvit odmotajte pa premažite kremom. Preko kreme posložite oprane i na kockice narezane svježe jagode (ostavite nekoliko za dekoraciju). Rolat ponovno zamotajte, prelijte čokoladom glazurom i ostavite u frižider.

 

  1. Ohlađen ukrasite po želji, šećerom u prahu ili umućenim slatkim vrhnjem i svježim jagodama.