Sastojci:

 

300 g tamne čokolade (70% kakaa),

130 g maslaca,

6 jaja,

2 kašičice instant kafe.

 

Za fil od jagoda:

 

180 g jagoda,

140 g šećera,

sok od 1 limuna,

250 ml slatkog vrhnja,

2 listića želatine.

 

Priprema: 

 

  1. Čokoladu s maslacem otopite na pari, a jaja odvojite na žumanca i bjelanca. Bjelanca pjenasto izmiksajte, a žumanca lagano umiješajte u smjesu čokolade i maslaca. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano umiješajte i bjelanca.

 

  1. Rernu zagrijte na 140 stepeni. Posudu za pečenje promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, a izvana aluminijskom folijom. Čokoladni biskvit se peče u void, pa zato posudu stavite u veću tepsiju koju ćete napuniti vodom do visine pola biskvita. Biskvit pecite 30 minuta, a nakon toga pustite da se dobro ohladi.

 

  1. Za to vrijeme napravite pire od jagoda. Jagode zajedno sa 100 grama šećera i sokom 1 limuna uhajte na srednje jakoj vatri desetak minuta. Slatko vrhnje zajedno s ostatkom šećera izmiksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

 

  1. Listiće želatine potopite u hladnu vodu pet minuta, a zatim ocijedite vodu i umiješajte želatinu u topli pire od jagoda.

 

  1. Pire umiješajte lagano u čvrsti šlag te ga stavite u frižider na sat vremena da se dobro ohladi. Premažite čokoladnu tortu nadjevom od jagoda i dodatno ukrasite jagodama po želji.