Sastojci:

 

200 g kestena,

100 g bademovog brašna,

500 g čokolade za kuhanje,

150 g maslaca,

100 g šećera ili prirodnog zaslađivača,

6 jaja,

3 dl bademovog mlijeka.

 

Priprema:

 

  1. Kestene ispecite i ogulite pa usitnite u blenderu. Za to vrijeme zagrijte rernu na 180, namažite okrugli lim maslacem ili stavite papir za pečenje.

 

  1. Na srednjoj vatri rastopite 250 g čokolade za kuhanje i 100 g maslaca i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovu smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

 

  1. Odvojite bjelanca i žumanca. Bjelanca umutite i stavite sa strane. Ručnim mikserom izmiješajte žumanca i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.

 

  1. U žumanca dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte razmrvljene kestene i brašno i miješajte dok se sastojci ne sjedine.

 

  1. Dodajite pomalo bjelanaca i lagano miješajte. Kad izmiješate sve sastojke, prebacite u okrugli pleh i pecite.

 

  1. Izvadite tortu i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Dok se torta hladi, pripremite glazuru. Na srednjoj vatri zagrijte 250 g čokolade, 50 g maslaca i bademovo mlijeko.

 

  1. Glazuru izlijte na ohlađeno tijesto i ukrasite mrvicama badema i kestena ili po želji. Prije posluživanja stavite tortu u frižider na barem sat.