Sastojci za tijesto:

180 g čokolade za kuhanje,

180 g maslaca,

4 jajeta,

120 g šećera,

1 vanilin šećer,

200 g samljevenih badema.

Za kruške u vinu:

500 ml crnog vina (najbolje merlota),

110 g šećera,

2 kašike meda,

1 štapić cimeta,

1 zvjezdica anisa,

4-6 krušaka, oguljenih i očišćenih.

Za šlag:

250 ml vrhnja,

2 kašike šećera,

2 kašike kakaa.

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 150 stepeni i obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac.
  2. Kad se ohlade, dodajte im jedno po jedno žumance, a zatim i šećer i vanilin šećer. U smjesu umiješajte i samljevene bademe.
  3. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Sve izlijte u kalup i pecite 45-50 minuta. Pečenu tortu pustite da se desetak minuta hladi u kalupu, a zatim je izvadite i pustite da se ohladi do sobne temperature.
  4. U posudu stavite crno vino, šećer, med i anis pa pustite da zavriju. Dodajte kruške i sve kuhajte na laganoj vatri otprilike 25 minuta, dok kruške ne omekšaju.
  5. Izvadite ih iz vina i pojačajte vatru te kuhajte vino sve dok se ne reducira u gust umak. Kad su i torta i kruške ohlađene do sobne temperature, istucite vrhnje u šlag i dodajte mu šećer i kakao.
  6. Tortu premažite šlagom, po njemu složite kruške i po želji sve pospite sjeckanim pistacijama.