Sastojci za biskvit:

 

6 jaja,

150 g šećera,

200 g tamne čokolade,

150 g omekšalog maslaca,

100 g sitno mljevenih badema,

3 kašike kakaa u prahu,

3 kašike oštrog brašna,

pola kašičice praška za pecivo,

kašičica ekstrakta vanile.

 

Fil:

 

600 g krušaka,

100 g šećera,

3 listića želatina,

1,5 dl jabukovog vina,

štapić vanile,

limunov sok.

 

Preliv:

 

150 g čokolade za kuhanje,

100 g maslaca,

2 kašike slatke pavlake.

 

Priprema:

 

  1. Otopite čokoladu i maslac na pari pa ohladite smjesu. U dugoj posudi pjenasto umutite jaja, vanilu i šećer. Dodajte bademe pomiješane s kakaom, praškom za pecivo i brašnom te otopljenu čokoladu.

 

  1. Ulijte smjesu u dva okrugla kalupa za tortu obložena papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

 

  1. Kruške ogulite i očistite, jednu narežite na riške, a ostale na manje kocke. Prelijte limunovim sokom. Želatin namočite u hladnu vodu.

 

  1. Jabukovo vino kuhajte dvije minute s kriškama krušaka, vanilom i šećerom. Izvadite vanilu i kruške pa u soku otopite ocijeđen želatin. Dodajte kruške, promiješajte i malo ohladite.

 

  1. Nanesite na biskvit, poklopite drugim i stavite u frižider dok se ne stisne.

 

  1. Nasjeckanu čokoladu otopite i dodajte maslac pa slatku pavlaku. Promiješajte i

prelijte po torti.