Sastojci za koru:
4 jajeta,
120 g šećera,
150 g mljevenih oraha ili lješnika,
30 g maslaca,
60 g otopljene čokolade,
20 ml likera od višanja,
80 g brašna,
kesica praška za pecivo,
150 g sjeckanih suhih šljiva.
Za premazivanje:
300 g džema od šljiva.
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje, 2-3 kašike ulja
Priprema:
- Belanca umutite u snijeg, dodajte šećer i mutite još malo da se sve poveže i šećer malo otopi. Maslac rastopite pa ohladite. U žumanca stavite maslac, rastopljenu čokoladu, sjeckane suhe šljive, višnjevaču i mljevene orahe ili lješnike, pa sve dobro promiješajte žicom. U nekoliko navrata ubacujte umućeni snijeg, a na kraju i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Kalup podmažite maslacom i pobrašnite. U to sipajte smjesu, poravnajte je i pecite 35 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
- Džem zagrijte u manjoj posudi da bude vreo. Kad pečenu koru izvadite iz rerne, premažite je pekmezom. Sve poravnajte i ohladite. Ohlađenu tortu premažite glazurom od čokolade koju ste otopili nad parom i ohladite. Po želji, komade torte dekorišite sa po jednom suhom šljivom, ali dok se glazura još ne stegne.