Slatke i apsolutno neodoljive, čokoladne zobene štangice od kikiriki maslaca savršen su međuobrok. Napravljene su od prirodnih sastojaka, bez rafiniranog šećera, a bogate su proteinima biljnog porijekla, zdravim masnoćama i visokokvalitetnim vlaknima.

Sastojci:

3 šoljice zobenih pahuljica

2 veće zrele banane

3 kašike rižinog sirupa ili meda

4 kašike kikiriki maslaca, bez dodanog šećera i ulja

2 kašičice vanilije

1 šoljica tamne čokolade, 70% i više kakaa s nerafiniranim šećerom

Priprema:

  1. U veću posudu stavite zobene pahuljice. Pola mjere kratko izmeljite u multipraktiku da se zobene pahuljice malo usitne. Vratite u posudu i izmiješajte.
  2. U odvojenoj posudi viljuškom zgnječite bananu. Dodajte sirup (ili med) i ekstrakt vanilije i dobro promiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Umiješajte kikiriki maslac. Smjesu pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
  3. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
  4. Smjesu zobenih pahuljica ravnomjerno rasporedite na dno tepsije i dobro utisnite. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
  5. U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu na pari ili na štednjaku. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko smjese zobenih pahuljica.
  6. Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi i stvrdne.
  7. Izvadite iz zamrzivača, narežite na pločice i uživajte!