Slatke i apsolutno neodoljive, čokoladne zobene štangice od kikiriki maslaca savršen su međuobrok. Napravljene su od prirodnih sastojaka, bez rafiniranog šećera, a bogate su proteinima biljnog porijekla, zdravim masnoćama i visokokvalitetnim vlaknima.
Sastojci:
3 šoljice zobenih pahuljica
2 veće zrele banane
3 kašike rižinog sirupa ili meda
4 kašike kikiriki maslaca, bez dodanog šećera i ulja
2 kašičice vanilije
1 šoljica tamne čokolade, 70% i više kakaa s nerafiniranim šećerom
Priprema:
- U veću posudu stavite zobene pahuljice. Pola mjere kratko izmeljite u multipraktiku da se zobene pahuljice malo usitne. Vratite u posudu i izmiješajte.
- U odvojenoj posudi viljuškom zgnječite bananu. Dodajte sirup (ili med) i ekstrakt vanilije i dobro promiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Umiješajte kikiriki maslac. Smjesu pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
- Tepsiju obložite papirom za pečenje.
- Smjesu zobenih pahuljica ravnomjerno rasporedite na dno tepsije i dobro utisnite. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
- U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu na pari ili na štednjaku. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko smjese zobenih pahuljica.
- Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi i stvrdne.
- Izvadite iz zamrzivača, narežite na pločice i uživajte!