Keksići su gotovi za dvadesetak minuta, a možete ih poslužiti za doručak, uz kafu ili čaj. Možete ih držati nekoliko dana u frižideru ili ih staviti u zamrzivač i produžiti rok trajanja na dvije sedmice.
Sastojci:
120 g maslaca
50 g šećera
150 g smeđeg šećera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije
180 g brašna
pola kašičice sode
pola kašičice soli
250 g čokolade
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stepeni i prekrijte lim za pečenje papirom.
- Izmiksajte maslac i šećer. Kad smjesa postane svjetlija i lagana, dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se ne sjedini.
- Zatim dodajte brašno, sodu, so i jedan dio nasjeckane čokolade
- Tijesto prebacite u lim i ravnomjerno rasporedite. Ostatak komadića čokolade pospite po vrhu i pecite otprilike 15 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- Izvadite iz pećnice, pričekajte desetak minuta, a zatim prebacite na ravnu podlogu kako bi se ohladilo.
- Uz pomoć oštrog noža izrežite na štapiće i poslužite uz šoljicu toplog mlijeka ili kakao.