Sastojci za tijesto:

 

450 g brašna,

350 g šećera,

200 g kakaa,

175 g maslaca,

2 jaja,

2 dl mlaćenice,

1 vanilin šećer,

1 prašak za pecivo,

1/4 kašičice sode bikarbone,

pola šoljice vruće vode,

malo soli.

 

Za fil:

 

500 g maslaca od kikirikija,

250 g šećera u prahu,

100 g maslaca.

 

Za preliv:

 

250 g nasjeckane čokolade,

2,5 dl vrhnja za šlag.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 170 stepeni i stavite papirne korpice u kalupe pa pripremite tijesto. Najprije izmiješate kakao s vrelom vodom. Kad se masa sjedini, dodajte mlaćenicu.

 

  1. U drugu posudu prosijte brašno pa mu dodajte so, sodu i prašak za pecivo, a u trećoj posudi izmiksajte maslac i šećer te vanilin šećer, pa im dodajte jaja. Još malo promiješajte pa u tu smjesu naizmjenično i postepeno dodajite smjesu s brašnom i smjesu s kakaom.

 

  1. Tijesto pažljivo pomoću kašičica rasporedite u korpice i stavite u rernu na oko 20 minuta.

 

  1. U međuvremenu napravite fil: pomiješajte maslac od kikirikija s maslacem pa im dodajte šećer. Smjesu prebacite u kesicu za ukrašavanje i stavite nastavak s oštrim rubom. Zabodite nastavak u ohlađeni kolačić i gurnite ga oko 1,5-2 cm duboko. Potom filujte svaki kolačić.

 

  1. Prelv napravite tako što u posudu s debljim dnom stavite slatko vrhnje pa ga zagrijete. Maknite s vatre i dodajte čokoladu. Pustite da se malo ohladi, oko 15 minuta, pa umačite kolačić po kolačić. Ako se ganache previše stisnuo, namažite ga po kolačićima uz pomoć kašike.

 

  1. Ako žellite jednostavniju varijantu, ispečene kolačiće samo premažite filom od kikirikija, a u tom slučaju možete prepoloviti navedenu količinu. Po želji ukrasite mrvicama čokolade ili komadićima kikirikija.