Najfiniji sitni kolačići prekrasne arome razveselit će i najzahtjevnija nepca i najveće estete.
Smjesa:
250 g šećer, u prahu
200 g čokolade
125 g oguljenih badema
3 bjelanca
1 prstohvat soli
Krema:
100 ml vrhnje za šlag
100 g čokolade
Priprema:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
- Razlomite čokoladu u komadiće i rastopite na pari.
- Pomiješajte 200 g šećera u prahu i naribane bademe. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
- Umutite bjelanca u snijeg, uz prstohvat soli. Zatim pomalo dodajte preostali šećer i neprestano mutite dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Lagano umiješajte u gornju smjesu.
- Kašikom stavite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 12 minuta. Nakon pečenja malo ohladite te dodajte kremu.
- Kremu pripremite na način da rastopite čokoladu na pari uz postepeno dodavanje slatkog vrhnja. Kremu treba namazati dok je još topla.