Sastojci: 

200 g lješnika,

100 g brašna (može integralno, bijelo, bezglutensko),

3 jogurta (svaki od 180 grama),

100 grama šećera,

120 ml ulja,

2 kašičice sode bikarbone,

25 g gorkog kakaa,

kašičica cimeta,

korica narandže.

Za ganache: 

2 dl slatkog vrhnja,

200 g čokolade za kuhanje sa 70 posto kakaa.

Priprema: 

  1. Lješnike popržiti na suhoj tavi, staviti u krpu te trljati kako bi uklonili kožicu. Usitniti ih u multipraktiku. Usitnjene lješnike pomiješati sa suhim sastojcima.
  2. U drugoj posudi pomiješati jogurt i ulje te staviti u posudu sa suhim sastojcima. Miksati 2 do 3 minute te na kraju dodati narandžinu koricu.
  3. Smjesu rasporediti u kalup i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.
  4. Za ganache zagrijati slatko vrhnje do vrenja i preliti ga preko sjeckane čokolade. Dobro promiješati dok ne dobijete glatku glazuru.
  5. Pečeni kolač još dok je topao preliti ganacheom. Ohladiti do kraja i tek tada poslužiti.