Sastojci:
200 g lješnika,
100 g brašna (može integralno, bijelo, bezglutensko),
3 jogurta (svaki od 180 grama),
100 grama šećera,
120 ml ulja,
2 kašičice sode bikarbone,
25 g gorkog kakaa,
kašičica cimeta,
korica narandže.
Za ganache:
2 dl slatkog vrhnja,
200 g čokolade za kuhanje sa 70 posto kakaa.
Priprema:
- Lješnike popržiti na suhoj tavi, staviti u krpu te trljati kako bi uklonili kožicu. Usitniti ih u multipraktiku. Usitnjene lješnike pomiješati sa suhim sastojcima.
- U drugoj posudi pomiješati jogurt i ulje te staviti u posudu sa suhim sastojcima. Miksati 2 do 3 minute te na kraju dodati narandžinu koricu.
- Smjesu rasporediti u kalup i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.
- Za ganache zagrijati slatko vrhnje do vrenja i preliti ga preko sjeckane čokolade. Dobro promiješati dok ne dobijete glatku glazuru.
- Pečeni kolač još dok je topao preliti ganacheom. Ohladiti do kraja i tek tada poslužiti.