Sastojci za mesne okruglice:

1-2 kriške bijelog hljeba,

1 jaje,

500 g mljevene junetine,

so, biber,

peršun,

bosiljak,

maslinovo ulje.

Umak:

Glavica luka,

3 čehna bijelog luka,

koncentrat paradajza,

malo šećera,

so, biber,

origano,

2 komada mozzarelle.

Priprema:

  1. Hljeb istrgajte na komadiće i malo ga namočite s mlakom vodom. Mljevenom mesu dodajte jaje i namočeni hljeb.
  2. Meso začinite solju, biberom, peršunom i bosiljkom te ga dobro promiješajte, najbolje prstima.
  3. Oblikujte male okruglice te ih zapecite na malo maslinovog ulja dok ne poprime lijepu smeđu boju. Kad su gotove, izvadite ih iz tave.
  4. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte mu bijeli luk i dinstajte dok ne pusti miris, a onda dodajte paradajz. Začinite s malo šećera, soli, bibera i origana te dinstajte nekoliko minuta.
  5. U umak dodajte okruglice i pustite ih neka se kuhaju na laganoj vatri oko 15 minuta.  Mozzarellu rasporedite po vrhu pa zapecite u rerni na 250 stepeni.