Sastojci:

3 jaja,

7 kašika šećera,

250 g mascarpone sira,

1 kašika ekstrakta vanilije,

60 g piškota,

4 kašike kafe,

4 kašike vruće vode,

2 kašike ruma,

dvije kašike kakaa u prahu.

Priprema:

  1. Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca mutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu blijedožutu kremu, a zatim joj dodati mascarpone sir i ekstrakt vanilije te sve dobro sjediniti.
  2. Bjelannca umutiti u čvrsti snijeg te ga umiješati u kremu od mascarpone sira i žumanaca.
  3. Pomiješati kafu, vodu i rum pa pustiti da se malo ohladi kako se piškote ne bi previše natopile. Piškote narezati na manje dijelove i kratko ih natopiti u „alkoholiziranu kafu“.
  4. U silikonski kalup za štrucu (ili limeni obložen prozirnom folijom) izliti trećinu kreme, zatim po njoj staviti komadiće piškota umočenih u kafu pa po njima drugu trećinu kreme, opet staviti komadiće piškota koje ćete na kraju prekriti ostatkom kreme. Pokriti folijom i staviti u zamrzivač.
  5. Nakon nekoliko sati, kada se tiramisu stisne, izvaditi ga iz kalupa narezati na kriške ili ga kašikom za sladoled poslužiti na kuglice i ne zaboraviti posuti kakaom u prahu.