Dagnje su iznimno hranjive namirnice, te odličan dodatak jelima temeljenim na mediteranskoj prehani. Naučite kako ih pripremiti, jer su dobar izvor željeza, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu, kalcij, jod te natrij.

 

Sastojci:

600 g dagnji

2 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

2 paradajza ili pelati

2 čehna bijelog luka

2 kašike sjeckanog peršuna

Priprema:

1. Na 2 kašike maslinovog ulja prvo prodinstajte 1 manji luk, a tek kasnije dodajte 1-2 čehna bijelog luka i 2 kašike sjeckanog peršuna.
Nakon toga dodajte 2 sitnije narezana paradajza ili pelati paradajza, a zatim dagnje.

2. Dagnje opet dinstajte poklopljene 5-10 minuta na malo jačoj vatri, a zatim podlijte 1 dl bijelog vina, pa kuhajte daljnjih 5 minuta.

3. U buzaru na crveno nije potrebno dodavati prezlu jer će umak ugustiti paradajz. A za bolji okus možete dodati biber, bosiljak, origano ili ljute papričice, po želji.