Rolovana govedina ukusan je zalogaj, djeluje vrlo dekorativno prilikom serviranja, a pogodna je i za kombiniranje sa vašim omiljenim sezonskim povrćem.
Sastojci:
500 g goveđeg buta
6 kriški juneće šunke
50 g kiselih krastavaca
2 mrkve
2 kašičice celera
1 kašika ulja
¼ glavice sitno isjeckanog crvenog luka
1 režanj bijelog luka
¼ lovorovog lista
1 karanfilić
3-4 paradajz pelata
200 ml bijelog vina
malo brašna
so, biber
Priprema:
- Izrežite meso na 6 šnicli.
- Šnicle istucite čekićem za meso, posolite i pobiberite. Na svaku staviti po jednu krišku šunke, malo na trakice izrezanih kiselih krastavaca i celera, a zatim uvijte meso i zavežite ga koncem za pečenje, te uvaljajte u brašno.
- Na zagrijanom ulju ispržite crveni i bijeli luk, te mrkvu izrezanu na trakice.
- Dodajte lovorov list i karanfilić, pa zatim i uvijene punjene šnicle i propržite ih sa svih strana da ravnomjerno porumene.
- Dospite vino, dobro protresite posudu, poklopite je, pa pustite da se krčka na jačoj vatri, dok vino gotovo ne ispari.
- Zatim dodajte izrezani paradajz pelat i kašiku-dvije vode, provjerite da li je umak slan i po potrebi dosolite.
- Pržite dok meso ne omekša dosipajući pomalo vode. Gotove šnicle izvadite, skinite konac i stavite u posudu za posluživanje.
- Umak propasirajte i njime prelijte šnicle.