Medenjaci ne trebaju nužno biti samo okrugli, možete napraviti borove, srca i zvjezdice, a uz malo mašte pretvorit ćete ih u originalan desert i ukusan poklon
Sastojci za 30 do 40 komada:
300 g glatkog brašna
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevenog đumbira
1/4 kašičice mljevenog klinčića
malo naribanog muškatnog oraščića
malo kardamoma u prahu
70 g šećera u prahu
1 jaje
100 g maslaca
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašičice meda
1/2 kašičice sode bikarbone
12 kašičica vode (po potrebi)
prstohvat soli
Priprema:
- Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašičicu ili dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (minimalno jedan sat, a može u frižideru i prenoćiti.)
- Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako biste ih kasnije mogli objesiti. Izrezano tijesto složite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu. Pecite medenjake sedam do 10 minuta na 180 stepeni.