Sastojci za koru:

4 jajeta

250 g šećera

kesica vanilin šećera

125 g brašna

pola praška za pecivo

500 g višanja

Za fil:

250 g kiselog vrhnja

400 ml slatkog vrhnja

500 g krem-sira

100 g šećera

8 listića želatine

100 g crne čokolade

100 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, polako dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca.
  2. Tijesto za koru sipati u pleh obložen papirom za pečenje, po tijestu rasporediti očišćene i dobro ocijeđene višnje, pa peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
  3. Tijesto izvaditi iz pleha, poprskati ga sokom od višanja, prekriti krpom i ostaviti da se hladi.
  4. Za fil dobro umutiti krem-sir s kiselim vrhnjem i šećerom. Želatin razmekšati u vodi i otopiti na slaboj vatri, pa u njega dodati tri kašike mase od sira.
  5. Sjediniti s ostatkom mase, ostaviti da se želira, pa dodati polovinu čvrsto umućenog slatkog vrhnja.
  6. Fil podijeliti na dva dijela. Od svake čokolade ostaviti po jednu štanglu za ukrašavanje gotove torte, a ostatak razmekšati, pa u jedan dio fila dodati crnu, a u drugi bijelu čokoladu.
  7. Koru filovati naizmjenično s oba fila, pa je isjeći na trake širine 5 cm. Prvu traku umotati u oblik puža, staviti ga na sredinu tanjira, pa nastaviti da oko njega obavijate ostale filovane trake.
  8. Tortu obaviti folijom i dobro rashladiti u frižideru. Preostalim slatkim vrhnjem premazati tortu, pa je ukrasiti nairendanom crnom i bijelom čokoladom, a po želji staviti i cijele višnje.