Sastojci za koru:
4 jajeta
250 g šećera
kesica vanilin šećera
125 g brašna
pola praška za pecivo
500 g višanja
Za fil:
250 g kiselog vrhnja
400 ml slatkog vrhnja
500 g krem-sira
100 g šećera
8 listića želatine
100 g crne čokolade
100 g bijele čokolade
Priprema:
- Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, polako dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca.
- Tijesto za koru sipati u pleh obložen papirom za pečenje, po tijestu rasporediti očišćene i dobro ocijeđene višnje, pa peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
- Tijesto izvaditi iz pleha, poprskati ga sokom od višanja, prekriti krpom i ostaviti da se hladi.
- Za fil dobro umutiti krem-sir s kiselim vrhnjem i šećerom. Želatin razmekšati u vodi i otopiti na slaboj vatri, pa u njega dodati tri kašike mase od sira.
- Sjediniti s ostatkom mase, ostaviti da se želira, pa dodati polovinu čvrsto umućenog slatkog vrhnja.
- Fil podijeliti na dva dijela. Od svake čokolade ostaviti po jednu štanglu za ukrašavanje gotove torte, a ostatak razmekšati, pa u jedan dio fila dodati crnu, a u drugi bijelu čokoladu.
- Koru filovati naizmjenično s oba fila, pa je isjeći na trake širine 5 cm. Prvu traku umotati u oblik puža, staviti ga na sredinu tanjira, pa nastaviti da oko njega obavijate ostale filovane trake.
- Tortu obaviti folijom i dobro rashladiti u frižideru. Preostalim slatkim vrhnjem premazati tortu, pa je ukrasiti nairendanom crnom i bijelom čokoladom, a po želji staviti i cijele višnje.