Poslastica s rižom uz dodatak grožđica olakšat će vam dnevne izazove, a djecu će razveseliti svojim odličnim okusom.

Sastojci:

250 g riže

100 g šećera

1 vanilin šećer

1 kašika naribane narandžine korice

100 g grožđica

Za preljev:

200 ml vode

100 g šećera

2 kašike limunovog soka

1 kašika gustina

Priprema:

  1. Rižu skuhajte i procijedite.
  2. U vruću kuhanu rižu umiješajte šećer, vanilin šećer, koricu narandže i miješajte dok se šećer ne otopi.
  3. Kalup za puding premažite maslacem, rasporedite oprane grožđice, preko njih ravnomjerno rasporedite rižu koju ćete lagano utisnuti kašikom.
  4. Pripremljenu rižu kuhajte na pari 30 minuta.
  5. Vodu, šećer i limunov sok zagrijte do vrenja, a zatim dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode. Sve kratko prokuhajte.
  6. Kuhanu rižu izvadite iz kalupa i prelijte pripremljenim preljevom. Poslužite dobro rashlađeno.