Sastojci:

700 g janjetine od plećke,
glavica crnog luka,
plavi patlidžan,
2 manje tikvice,
1/2 kg paradajza,
šoljica soka od paradajza,
žuta paprika,
400 g zelene buranije,
2 veća krompira,
2 šoljice riže,
3 kašike mljevene crvene paprike,
ljuta papričica,

so, peršun, celer, origano,

1/2 šoljice ulja.

 

Priprema:

 

  1. Isijecite luk na tanka rebra, a papriku, patlidžan, krompir, tikvice i oguljeni paradajz na kockice. Izmiješajte povrće s mljevenom paprikom i uljem, posolite i stavite sve u vatrostalnu zdjelu.

 

  1. Odozgo poredajte usoljeno meso i pokrijte poklopcem ili alu folijom. Pecite u rerni na 220 stepeni, povremeno miješajući. Nakon 45 minuta dodajte rižu, izmiješajte, dodajte po potrebi malo vode i vratite u rernu. Pecite dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.