Jeste li znali da postoji domaći hljeb, kojeg možete pripremiti u 5 minuta, ispeći za 40 minuta u običnoj rerni , a koji je usput zdrav i super fin? Sastojci u ovom hljebu su brašno, soda, so i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljendioksida

Sastojci:

250 g glatkog brašna,

250 g integralnog brašna,

1 kašičica sode bikarbone,

1 kašičica soli,

420 ml mlaćenice.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sodu i so. Dodajte mlaćenicu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Radnu površinu pospite brašnom i prebacite tijesto.
  2. Nježno kotrljajte i preklapajte tijesto rukama kako bi se svi sastojci sjedinili. Ne mijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i poravnajte je lagano rukom. Zarežite po vrhu duboko nožem da hljeb podijelite na četvrtine. Pospite ga brašnom.
  3. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje i pecite pola sata, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga neka se ohladi na rešetki.