Sastojci:

230 g maslaca,

pola šolje bijelog šećera,

1,5 šolje smeđeg šećera,

2 jajeta na sobnoj temperaturi,

2 kašičice ekstrakta vanilije,

2 i 3/4 šolje brašna,

1 kašičica krupne morske soli,

1,5 kašičica praška za pecivo,

pola kašičice sode bikarbone,

1 i 3/4 šolje isjeckane crne ili mliječne čokolade,

1 kašičica fino samljevene instant kafe,

malo krupne soli za posipanje.

Priprema:

  1. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pomiješati brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kafu i ostaviti sa strane.
  2. Mikserom prvo umutiti sam maslac tri minute, dodati šećer i mutiti još pet mnuta. Dodati jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Kada ste sve dobro umutili, polako dodati mješavinu suhih sastojaka.
  3. Mutiti mikserom samo dok se sve ne spoji, nemojte pretjerivati. Na kraju dodati sjeckanu čokoladu i ručno je umiješati.
  4. Kašikom za sladoled vaditi kuglice tijesta i stavljati ih na pleh s papirom za pečenje. Svaku kuglicu malo spljoštiti pa posuti prstohvatom soli.
  5. Peći 12-13 minuta, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 15 minuta prije serviranja.