Sastojci:

pola šoljice sušenog šipka,

pola šoljice sušenih listova maline,

1,5 šoljica prirodnog soka od maline ili višnje (bez umjetnih sladila), 1/3 šoljice svježe iscijeđenog soka od narandže,

4 kriške narandže.

Priprema:

  1. U posudi prokuhati sedam decilitara vode pa dodati sušeni šipak.
  2. Neka lagano kuha 10 minuta u poluotkrivenoj posudi.
  3. Posudu skloniti s plamena, dodati lišće od maline, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta.
  4. Procijediti čaj kroz gustu gazu, jer je vrlo važno na kraju dobro iscijediti šipak i lišće, kako bi čaj dobio što više prirodnog okusa.
  5. Ostavite da se čaj još malo ohladi. Nakon toga dodati sok od maline ili višnje, te sok od narandže, sve dobro promiješati i staviti u frižider da se ohladi.
  6. Prije posluživanja u čašu staviti malo leda i krišku narandže.