Sastojci:

350 g zelenih i crvenih ljutih papričica,

1 korijen celera,

1 korijen hrena,

100 g senfa,

3 kašike alkoholnog (9 %) sirćeta,

50 ml maslinovog ulja,

50 g soli.

Priprema:

  1. Korijen celera oguliti, isjeći na krupnije komade i skuhati tek da omekša pa staviti u cjediljku i viljuškom ga izgnječiti da se ocijedi od vode.
  2. Papričice očistiti od peteljki i sjemena.
  3. Hren oguliti pa ga isjeckati na komadiće.
  4. U veću teglu staviti skuhan celer, hren, očišćene papričice, so, senf, sirće i maslinovo ulje pa propasirati mikserskim štapom.
  5. Sipati u male staklene tegle, dobro zatvoriti njihovim originalnim poklopcem i staviti u frižider.

Savjet više

Ovaj začin može se odmah koristiti, a u frižideru može dugo stajati. Idealno je kao dodatak čorbastim jelima, kao što su grah, kupus, paprikaš, riblje i ostale čorbe. Ovaj začin se dodaje u maloj količini (oko pola kašičice na 4 litra kuhanog jela) pred kraj kuhanja.